Tanzania

Intro

Juni
Op dinsdag 19 juni vliegen Ton, Elly, Rianne en ik naar Tanzania voor een 9 daagse rondreis langs alle Tanzaniaanse highlights, aansluitend aan deze rondreis verblijven we nog 6 dagen in Mombasa, Kenia.
November
Op 4 november vlieg ik samen met Rianne een weekje naar Tanzania om Ton te bezoeken. Ton doet er 7 weken vrijwilligerswerk vlakbij Arusha, in een rolstoelfabriek en bij een stichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. We gaan zijn projecten bezoeken en nog een korte safari maken.

Route

Juni
Dag 1      Amsterdam – Kilimanjaro Airport
Dag 2      Lake Manyara National Park
Dag 3      Serengeti National Park
Dag 4      Serengeti National Park
Dag 5      Olduvai Gorge – Ngorongoro Conservation Area
Dag 6      Ngorongoro Krater
Dag 7      Tarangire National Park
Dag 8      Arusha
Dag 9      Arusha – Kilimanjaro Airport – Mombasa (Kenia)
Dag 10    Mombasa
Dag 11    Mombasa
Dag 12    Mombasa
Dag 13    Mombasa
Dag 14    Mombasa – Nairobi – Amsterdam
November
Dag 1     Amsterdam – Kilimanjaro Airport
Dag 2     Mobility Care & Sibusiso
Dag 3     Tarangire National Park
Dag 4     Tarangire National Park & Ngorongoro Conservation Area
Dag 5     Ngorongoro Conservation Area
Dag 6     School of St Jude’s & Sibusiso
Dag 7     Arusha Town
Dag 8     Wandeling Rivier Arusha & Kilimanjaro Airport
Dag 9     Amsterdam

Reisverslag

Dag 1               Dinsdag 19 juni

Yes, terug in Afrika! Het is 22.40u en we zitten lekker op onze hotelkamer, of beter gezegd, ons huisje. We grenzen met nog 4 huisjes aan een binnenpleintje in een heel mooi aangelegde tuin. We begonnen de dag om 6.30u, toen werd ik door Ton opgehaald. We verzamelden bij hun thuis, Joost zou ons wegbrengen en Martine kwam nog even gedag zeggen. Ik zal ze wel missen deze reis! Als snel waren we op Schiphol en konden we elektronisch inchecken en op weg naar een kop koffie. De stemming zat er al goed in! Nog wat rondgelopen en gewinkeld en toen op naar de gate. Ri heeft nog even haar kunsten vertoond op de roltrap, lachen! En het staat mooi op de film, ik wist gewoon dat ze die kop zou trekken, haha. Als een van de laatsten gingen we het vliegtuig in en konden we onze plekken achter in het vliegtuig bezetten. Ri en Ton hebben bijna alle films gezien, Elly en ik hebben vooral lekker liggen tukken. Na hele bijzondere maaltijden arriveerden we om 19.55u op Kilamanjaro Airport. We konden snel langs de douane, we hadden al een visum en de koffers waren er snel. Lukas bracht ons met een flinke gang van 120m km/u naar het hotel in Arusha, waarbij we het laatste stuk niet harder konden dan 10km/u vanwege de slechte weg. In het mooie hotel kregen we een kort welkomstwoord en een drankje waarna we naar onze huisjes gebracht werden, mooi! Nadat we de kamer geïnspecteerd hadden, hebben we nog in de bar wat gedronken. Nu dacht ik dat we nog vrij fit waren, maar zo’n wijntje hakt er toch wel in na zo’n lange reisdag, we gaan snel slapen, morgen op pad!

Dag 2               Woensdag 20 juni

Vanmorgen wakker geworden van de wake up call om 7.00u. We hebben lekker geslapen onze eerste nacht. Heerlijke (koude) douche en om 7.30u ontbeten. Om 8.00u maakten we kennis met onze chauffeur / gids Mudi. We blijven de rest van de trip bij hem in de bus, wij vieren en Regina. Maar dat gaat allemaal helemaal passen in het 7 persoonsbusje die we tot onze beschikking hebben. Via een klein hobbelweggetje kwamen we via een lokale en drukke markt op de hoofdweg richting Arusha Ngurdoto Crater National Park. We genoten van het mooie landschap en de heerlijke geuren van Afrika. Helaas zagen we geen Mount Kilamanjaro door de bewolking, wel zagen we de Mount Meru. Direct na binnenkomst in het NP zagen we tientallen baboons, giraffen en zebra’s vlakbij de jeep. Onze eerste wild van deze reis! Na de nodige foto’s reden we via een ontzettend mooi en dichtbegroeid woud naar een uitkijkpunt over de krater. Heel erg mooi uitzicht met in de verte een heleboel baboons en een kudde buffels. Hmm, hier zou ik wel een dagje in de hangmat willen luieren, zoveel geluiden en zoveel te zien, wow! Hier zagen we ook de Eastern black en white Colabus (aap) welke alleen in dit park voorkomt binnen Tanzania. Ze zaten lekker in de bomen met hun grote witte pluimstaart heen en weer te zwiepen. Op weg door het park zagen we nog meer vergezichten, buffels, baboons, giraffen, warthogs en zebra’s. Onderweg ook nog in een klein museum gestopt waar we Ton met zijn hoofd in een hippo-bek hebben gelegd, haha dat was lachen! Na dit bezoek terug naar de lodge, lunchen, gewandeld door de tuin en kennisgemaakt met de rest van de groep, drie Amerikaanse jongens. Nu was onze groep compleet, 9 man over 2 jeeps verdeeld. Rond 14.00u vertrokken we richting Lake Manyara. Ondanks de mooie vergezichten viel ik halverwege de rit toch in slaap, echt ongelofelijk! Via de curioshop omhoog gereden naar ons hotel, op het topje van de berg. Prachtig uitzicht, hoewel het wederom niet helemaal helder weer was. Prachtige kamers met uitzicht op het meer en het park. Bij het zwembad hebben we genoten van het mooi uitzicht en de vele vogels rondom het water. Rond 18.00u begon het koud te worden en zijn we lekker warm gaan douchen. Om 22.30u liggen we in bed. Morgen gaan we op game drive en ’s middags 5 uur lang rijdend en vooral hobbelend naar de Serengeti!

Dag 3               Donderdag 21 juni

Op tijd ontbeten en stipt om 8.00u reden we richting Lake Manyara. Bij de ingang van het park werden we opgewacht door tientallen baboons. Eenmaal in het park werden we omringd door wel 1000 kleuren groen en vele vele baboons! Wat een ontzettend mooi en vooral groen park, het lijkt het tropische regenwoud van Ecuador wel. We zagen 2 mannetjes olifanten van een behoorlijke afstand en wederom baboons, vele soorten vogels, warthogs en impala’s. Na zo’n 2,5uur in het park gereden te hebben, reden we richting een picnic-place voor een sanitaire stop, maar vlak ervoor zagen we het schuwe luipaard hoog in een boom zitten. Wow, wat gaaf! Hij ging nog een paar keer verzitten en leek zich niet echt aan ons te storen, nu stonden we ook echt wel een eindje weg maar toch. Bij de stop een korte plaspauze en weer door. We kwamen weer langs het luipaard en hij lag nog steeds relaxt om zich heen te kijken. We kwamen langs de hippo-pool waar we een hoop ogen en oren boven het water zagen uitsteken en dat tussen allerlei soorten vogels. Om 12.00u waren we weer terug voor de lunch en om 13.00u vertrokken we naar de Serengeti. Onderweg zijn we alle kanten opgestuiterd door het slechte wegdek, echt ongelofelijk. Maar we hebben mooie dingen gezien; impala’s, warthogs, struisvogels, zebra’s en toen we binnen de grenzen van het park waren, zagen we nog een aantal gieren genieten van een kill. Dat was een geinig gezicht, allemaal stonden ze te wachten tot de grote baas uitgegeten was en toen de baas met veel vertoon wegliep, stormde de groep en op af en vocht om de laatste stukjes vlies, huid en haar, geweldig!  Inmiddels waren wij al verder gereden tot we werden teruggeroepen door de andere jeep van Julio. Ze hadden een leeuw gespot. Wij als een gek weer terug en het enige wat we zagen waren een heleboel manen, meer liet hij niet zien, jammer! Het gras was te hoog en hij lag te ver weg voor een mooie blik op z’n kop en lijf. Maar even later zagen we twee leeuwinnen lekker luieren in de zon, bovenop een groot rotsblok. Verder nog vele impala’s en wildebeesten gezien en nog een paar warthogs. En nog een gevlekte hyena en een black backed jackal, maar we konden niet te lang blijven staan, want we moesten voor het donker binnen zijn. Toen kwamen we een grote groep olifanten tegen, wow! En zo dichtbij! Opeens zeker te dichtbij want er begon er een te tetteren en met zijn kop te schudden, wegwezen! Toen ze voorbij waren gingen we volgas naar de lodge, waar we prachtig uitkeken over de eindeloze vlaktes. Het buffet smaakte weer goed, helaas eten we nergens plaatslijk wild. De vergunning daarvoor schijnt erg duur te zijn, helaas. Na het eten werden Ri en ik uitgenodigd door Keith, Cory en Ryan om gezellig wat te drinken in de bar, we hebben leuk gekletst. Zij komen uit St Louis en verhuizen komende maand alledrie naar New York, kijk, daar hebben we wat aan ;-). Om 23.30u liggen we in bed en maken ons klaar voor een full day game drive van morgen in de Serengeti.

Dag 4               Vrijdag 22 juni

Vandaag de hele dag in de Serengeti rondgereden. Om 8.00u reden we weg bij de lodge, als eerste zagen we een kudde impala’s, goh wat verrassend, haha. We reden rustig door en ineens spotte Ton een leeuw, hup nu kwam de jeep van Julio weer achteruit gereden. Weer zagen we alleen zijn manen en heel even de leeuwin die 2x heen en weer liep en toen weer ging liggen. We waren nu wel iets dichterbij dan gister, maar het punt zit m in het hoge gras waardoor we niet veel zien, maar wel goed gespot! Genietend van de eindeloze vlaktes zagen we een hoop gieren in de lucht en in de bomen, wachtend op een lekker maaltje. In de verte zagen we een kudde wildebeesten (gnoes). We kwamen steeds dichterbij en ineens zagen we er honderden en misschien wel duizenden de weg oversteken en een lang lint vormen. We zaten midden in de migratie, geweldig!! Knorrend en rennend kwamen ze langs ons heen, op weg naar het vertrekpunt waar vandaan ze massaal naar de Masai Mara zullen trekken. Super dat we dit zien, echt mooi! Ondertussen zagen we al een aantal jeeps zich in de verte verzamelen, er zal wel een predator gesignaleerd zijn. En jawel, 2 leeuwinnen in een boom, luierend op een tak! Wat geweldig mooi zeg, boomklimmende leeuwen. We hebben een tijdje staan kijken maar konden niet dichterbij komen, de andere jeep stond er beter voor en Keith heeft een paar foto’s voor me gemaakt, thank you! Even verderop zagen we een aantal hippo’s in een poeltje liggen en op de achtergrond een olifant lopen, geinig gezicht. Ook kwamen we een grote kudde olifanten tegen die zich samendrong rondom een boom, met een hoop kleintjes erbij. Zo mooi om dit allemaal van dichtbij te zien. Aan de overkant stonden nog twee mannetjes olifanten te eten. En ons geluk kon niet op, een luipaard in de boom. In zo’n gave boom met allemaal kronkelende takken lag ook dit luipaard heerlijk te luieren en konden wij hem van een flinke afstand bewonderen, echt een supermooi beest. Een tijdje later zagen we weer een rijtje jeeps staan, ze hadden een cheeta gespot. Wat een geluk hebben we toch, we zagen hem lopen door het hoge struikgewas en zagen hem verdwijnen onder een boom waarna we hem niet meer zagen. Vol enthousiasme reden we naar de lunchplek waar we omringd werden door klipdassen en vogels. We moesten echt af en toe onze benen omhoog doen, want ze walsten gewoon door. Ook zagen we hier onze enige mongoose van deze reis. Samen met Ton nog de walking trail gelopen en van een mooi uitzicht genoten. We vertrokken weer en zagen een aantal topi’s. Bij een andere poel vele hippo’s in het water en in een boompje vlakbij twee mooi gekleurde lovebirds. Bij een andere poel zagen we twee krokodillen aan komen zwemmen, ze waren aan het paren, geweldig! Echt genieten zo langs de waterpoel. Later zagen we ook nog wat etende giraffen en zebra’s, ze zijn beiden erg mooi, net of ze gebodypaint zijn. We kwamen weer op de vlaktes terecht waar we de bekende rotsblokken weer in het vizier kregen. Bij elke rots speurden we naar leeuwen. En jawel, bij de derde rots was het raak. Bovenop een leeuwin die wegdook toen wij stil gingen staan. We hadden het idee dat er bovenop nog veel meer waren dan wij konden zien en we besloten nog even te wachten. En ja, daar kwam kleine Simba naar beneden en ging ons vanaf een richel zitten bekijken! Gaaf hoor, echt Simba op Pride Rock uit de Lion King. Met een flink gangetje reden we rond 15.30u terug naar de lodge. Het was erg warm geworden en er zaten veel vliegen in de auto. Onderweg zagen we veel blauwe doeken hangen, welke zijn opgehangen om de Tsee tsee vlieg te vangen welke de beruchte slaapziekte overbrengt. We kwamen nog een etende giraf, een buffel en een dikdik tegen, waarna we om 16.00u terug bij de logde waren. We hebben snel een duik genomen in het koude zwembad, maar het was goed om alle stof eraf te spoelen. Toen nog even van de zon genoten om om 18.00u na zonsondergang werd het toch echt te koud en vertrokken we richting warme douche. Vanavond hadden we geen buffet, maar een menu. We hebben 5 gangen gegeten binnen 5 kwartier, dat is toch ook wat he. Maar het was wel erg lekker. Nog koffie gedronken in de bar en toen vroeg naar bed, speuren is vermoeiend!

Dag 5               Zaterdag 23 juni

Vanmorgen om 8.00u zaten we weer in de jeep, op naar de laatste game drive in de Serengeti. De eerste tijd scheurden we overal langs totdat we een riviertje over moesten steken. Daar deden we drie keer over en aan de overkant van het meer zagen we links 4 leeuwinnen en rechts een heleboel wildebeesten. Helaas was er van beide kanten geen beweging en tuften wij verder. Nu zagen we nog meer wildebeesten bij elkaar en allemaal op weg naar de migratie, echt een overweldigend gezicht!! We hebben een tijdje tussen de duizenden wildebeesten rondgereden toen we weer om moesten keren naar het riviertje. Intussen waren de wildebeesten overgestoken en de leeuwinnen niet meer te zien. Wel zagen we een hoop gieren en een eenzame hyena die flink z’n best deed om alle gieren weg ta jagen, wat hem niet lukte in z’n eentje, het waren er teveel. Bij zo’n grote rots zagen we 2 jeeps staan, dat beloofde goed nieuws. En jawel, wat een geluk, 1 leeuw en 4 leeuwinnen waarvan er 1 zelfs zwanger was! Ze lagen (wederom) rustig te liggen, af en toe ging er een pootje of een kop omhoog maar dat was dan ook wel waar het bij bleef. Toen door naar de uitgang van het NP welke meteen over ging in het Ngorongoro NP. Bij de ingang konden we weer van een opperbest toilet genieten. Maar gelukkig ook hier een prachtig uitzicht over de vlaktes. Eenmaal terug bij de jeeps bleek er van de derde jeep de ventilator te zijn gesneuveld en moesten we die jeep achterlaten, de passagiers en de tassen werden over onze 2 jeeps. Na een tijdje door ‘skelettenland’ te hebben gereden, stopten we bij 1 duin ergens in de middle of nowhere. Weer pech, maar nu met de jeep van Julio, een lekke band. We zijn het duin opgeklommen, gezellig gekletst en een paar leuke foto’s gemaakt. Toen weer op weg en nog geen 20minuten later, weer de jeeps aan de kant, weer een lekke band! Dus weer uit de jeeps, kletsen in de zon, nieuwe band eronder, maar deze was ook al zacht, nou ja, op hoop van zegen. Zodra we hier uitstapten kwam er een Masai vrouw op ons af met 2 ezels, ze vroeg geld in ruil voor foto’s. Het land waar we ons nu bevinden is de ‘gorge’ waar de eerste mens gevonden (homo Sapiens) is en wordt alleen bewoond door de Masai, het is te dor en te droog om goed bewoond te kunnen worden. We reden na het verwisselen van de band door naar een uitkijkpunt over de vallei en hadden ook hier weer een schitterend uitzicht en een hoop lol met de amerikanen! De chauffeurs waren weer met de auto’s bezig en na een uurtje zat alles weer vast en konden we weer op pad. Nu gingen we door het lege landschap op weg naar een Masai-dorp. We werden verwelkomt met dans en zang en gingen in groepjes van 3 een hutje van binnen bekijken. Interessant hoor, we kregen uitleg over het leven van de Masai. Daarna nog een rondleiding door het dorpje en langs de plaatselijke school waar ze de ‘Jambo-song’ voor ons zongen. Toen ik begon te tellen in het engels, maakten zij het af, echt goed! Inmiddels had ik een klein ventje aan de hand wat me niet meer los liet, hoewel z’n moeder ons overal volgde. Nog steeds met het jochie aan de hand liepen we terug naar het dorp, terug naar de jeep en de volgende rit vol stof. Als de moeder het jochie niet had gepakt, was ie zo met ons mee gelopen. 20 minuten later kwamen we de chauffeur tegen die we eerder deze dag hadden achtergelaten met een kapotte ventilator. Hij stond nu weer stil met de nieuwe ventilator in zijn handen, dus wij weer stoppen, de chauffeurs haalden alle tools weer tevoorschijn en gingen weer al schreeuwend tegen elkaar aan de bak om de wagen te fiksen. Na 40minuten konden we weer op weg, want hij deed het weer. Hij wilde nog geen passagiers meenemen, die mochten in onze jeeps blijven. Nou, toen was de jeep van Julio weer aan de beurt, er was een slangetje los geschoten. We gaan lekker vandaag! Nieuw slangetje erin, weer wat geklus en gedoe en we konden weer op pad. Alleen onze jeep rijdt nog zonder problemen, als je het raam wat er steeds uitvalt niet mee rekent dan, haha. We vervolgden een stoffige weg en Mudi gaf vol gas omhoog en toen werd ik wel wat ziek, maar gelukkig was de afleiding van de prachtige uitzichten daar. In het hotel een koude handdoek, een drankje en de sleutel van een immens grote kamer met glazen serre met uitzicht op… een berg gras! Haha, geweldig! Lekker wat gedronken in de bar, koud gedoucht, alle apparatuur weer opgeladen en richting het diner. Goed buffet en toen weer naar de bar met de Amerikaanse jongens. We hebben veel gekletst en gelachen om ons belachelijke engels en een potje gekaart. Toen de bar dichtging hebben we op hun kamer ze leren meppen, haha! Toen nog een spelletje bullshit gespeeld waarbij ik wonderbaarlijk won zonder precies te weten hoe ik dat gedaan had, was het tijd om te slapen. Morgen naar de krater!

Dag 6               Zondag 24 juni

Vanmorgen om 6.00u de wekke, 6.30u ontbijt en stipt 7.00u reden we weg, op naar de krater! We zagen bovenop nog wat vrouwetjesolifanten, beneden leven alleen mannetjes omdat er niet genoeg eten is voor allemaal. De mannetjes komen alleen naar boven om te paren. Als eerste in de krater zagen we een kudde buffels, wat lijken dat toch een slome beesten. Vlak erna sloegen we rechtsaf toen Julio ons terug riep, een leeuwin met welpjes! Hoo, wij weer in de achteruit en eropaf. We zagen nog net hoe ze er eentje in haar bek nam en ze beide met zich meenam de greppel in, wow, dit was gaaf! Toen een hoop struisvogels, een aantal wildebeesten, een jakhals en wat thompson gazelles met wat warthogs. Genietend van het mooie uitzicht kwamen we nog een kori-bustard tegen. En toen dacht ik 2 leeuwinnen te zien, wij er op af, bleken het 2 jagende cheeta’s te zijn! Ze staken net de weg over toen wij aankwamen rijden en doken het hoge gras in, we zagen ze vanaf de achterkant een aanval opzetten. Bleek dat het om 2 jonge mannetjes ging die nog niet wisten dat een kudde gnoes helemaal geen mogelijkheid voor ze was, ze zijn veel te groot en waren te ver weg. Maar wat was dat gaaf om te zien, op een gegeven moment gingen ze samen op een heuveltje zitten en keken ze tegelijkertijd links, rechts en weer links, echt grappig! Daarna verdwenen ze en zagen wij een hoop wildebeesten en zebra’s drinken bij een rivier. In de verte een aantal hippo’s en flamingo’s in het meer. Even verderop lagen 5 leeuwinnen lekker te rusten en weer een endje verderop 3 leeuwinnen, waarvan er een aan het kluiven was op iets waarvan wij niet konden zien wat het was. Even verderop weer twee leeuwen waarbij de achterste in beweging kwam en met de voorste ging knuffelen, geweldig! Vrij snel daarna was de show alweer over en lieten ze zich weer op de zij vallen. Maar verderop zagen we alweer leeuwen en nu met een groot mannetje erbij, helaas had Mudi er niet echt de vaart in vandaag en was de leeuw alweer gaan liggen en konden we alleen zo zijn enorme manen bewonderen. Wat zouden we die toch graag eens rechtop zien, zo’n immens groot mannetje! Door dichtbegroeid bos speurend naar olifanten en neushoorns kwamen we aan bij de wc-stop. We stapten net onze jeep uit toen we zagen hoe de baboons bezit namen van een reeds geparkeerde jeep en alle tassen uitspitten op zoek naar eten. De buit was drie bananen en gillende vrouwen naast de jeep, haha. Wij heel hard lachen en snel ons dak dicht doen, zo ongelofelijk hoe snel die apen zijn! Na de korte pauze reden we weer verder en zagen we een hele kudde hippo’s rondom het water, omdat het hier niet warm is, zijn ze overdag op het land. Ervoor stonden een boel zebra’s wat het plaatje nog mooier maakte. Nog wat vogels, een groep pelikanen en in de verte een hartebeest gespot en ook zagen we weer 2 kori-bustards, nu hadden ze sprinkhanen gevangen. Verderop in een soort greppel dachten we eerst een leeuwin te zien liggen, bleek het een mega hyena te zijn, helemaal onder het bloed. Hmm die zal wel een grote kill hebben opgegeten denk ik en nu lag hij lekker voor pampus. In de verte zagen we nog een troep van zes leeuwinnen, maar ook deze lieten zich niet meer zien tegen de tijd dat wij er waren, ze lagen lekker in het hoge gras. Op weg terug naar de lodge zagen we de leeuwin met de 2 pups weer die ze nu goed verborgen hield. Terug bij de lodge konden we om 13.00u meteen aanschuiven voor de lunch, daar waren we wel aan toe na zo’n hele koude maar overweldigende ochtend vol met leeuwen en zelfs twee cheeta’s. Daarna doken we snel de zon in, wel uit de wind anders was het veel te koud en hebben we even gerelaxt. Daarna onder de douche weer opgewarmd en de spullen weer ingepakt. Ri zit lekker mee te zingen met haar I-Pod, nou het is echt geen gehoor, maar wel om te lachen, lekker bezig. Eten was gezellig maar niet echt lekker. We hebben in de bar wat gedronken met Keith en Cory, Ryan ging vroeg naar bed. Het was heel gezellig, weer veel gelachen. Onderweg naar de kamers weer geen melkweg te zien helaas, we werden gebracht door een man met een stok die de buffels voor ons op afstand moest houden… Hmmm dat klinkt wel gevaarlijk, het schijnt dat ze na 22.00u als het wat rustiger is bij de lodge hier komen grazen omdat ze het gras zo lekker vinden… Morgen op naar de laatste game drive, hopen dat we alles nog een keer zien! Het is 23.15u en we gaan snel slapen

Dag 7               Maandag 25 juni

Lekker geslapen en ontbeten. Het is nog steeds erg koud en we stapten snel de jeeps in. De weg de krater uit was een stuk(je) beter dan de heenweg, gelukkig. Eenmaal uit het park werd het een asfaltweg en kregen we een mooi uitzicht over de nog steeds groene omgeving. Veel dorpjes en Masai lopend met hun koeien of geiten langs de weg. Rond het middaguur reden we Tarangire NP binnen en zagen we een mooi park met heel veel baobabbomen en een grote troep olifanten met kleintjes etend langs de weg. We zagen veel kapot gevreten bomen, zowel door olifanten als door termieten. We stopten bij een view-point waar we mooi uitzicht hadden over de vallei met een drooggevallen rivier. In de lunch kregen we een lunch en maakten we ons klaar om te zwemmen, maar helaas de zon verdween en het werd te koud. Toen hebben we de Amerikanen leren hartenjagen, was leuk. Om 16.00u vertrokken we voor onze laatste gamedrive. We zagen twee etende giraffen, gave beesten zijn dat toch. Toen een groepje olifanten wat net de weg overgestoken was, helemaal onder de rode stof. Even verderop weer een grote troep olifanten, ook weer met kleintjes erbij. Een moeder met een kleintje stond op de weg en schudde een paar keer met haar kop, gooide met zand en tetterde naar ons. Ook rende ze nog een paar stappen in onze richting, ohoh, wegwezen! Klein stukje achteruit gereden en weer staan kijken, ze bleef ons continu boos aankijken en liep de bosjes in. Daar tetterde ze nog een keer en hield ze ons in de gaten. Toen staken ze allemaal de weg over, wel 30 olifanten zagen we passeren. We reden een stukje verder en vlak achter de andere jeep was er weer een olifant boos geworden en schudde weer met de kop en nu tegen de achterste jeep, ze schrokken zich wezenloos, want de olifant was erg dichtbij en erg boos. Nu stonden wij voor ze en konden zij geen kant op, maar de chauffeurs hielden alles in de gaten. Wat een spektakel, echt geweldig! Toen alle olifanten de weg overgestoken waren, reden we weer een stukje verder en kwamen we weer een groep olifanten tegen. Ik maakte een foto waarbij ik de flits gebruikte en kreeg alweer getetter te horen en een boze blik, hmm ze zijn wel wat gepikeerd vandaag! Ook deze olifanten staken de weg over en hielden ons met boze blikken scherp in de gaten, brr wel heel gaaf maar ook een beetje eng was het wel. Later zagen we nog een paar dikdiks en een olifant in de verte. Langs de rivieroever zagen we nog twee leeuwinnen liggen, wat wel bijzonder was dat we die hier zagen; er zijn hier zoveel olifanten dat er bijna geen leeuwen zijn. Een schitterende sunset gezien, eindelijk! In de verte zagen we nog een groep olifanten en weer de leeuwinnen die lekker lagen te rollen in het zand. Terug in het hotel wat gedronken en elkaars foto’s bekeken, erg leuk om te zien hoe die jongens de ‘aanval’ van de olifant gezien hebben! Keith had een hele gave foto van de olifant op 3 meter afstand. Ook de foto’s uit Kenia heb ik nog gezien, daar hebben ze ook echt gave dingen beleefd, cheeta’s met een kill en een groepje neushoorns van heel dichtbij. De douche was lekker warm, het eten goed. In de bar hebben we gedronken, gekaart en gelachen. Het was een gezellige avond, tot in de late uurtjes…

Dag 8               Dinsdag 26 juni

We hebben lekker geslapen, alleen een beetje kort! We vertrokken pas om 8.30u vandaag en konden dus rustig aan doen. Op weg naar de uitgang van het park zagen we nog een leeuwin met een zender om haar hals. Op weg naar Arusha nog een aantal foto’s van het dagelijks Afrikaanse leven gemaakt. We stopten bij een hele grote shop, waar ik bezoek kreeg van een hele grote grasshopper op mijn trui, brrr schrok me rot! Vlak voor Arusha kreeg de jeep van Julio weer pech en hebben we een tijdje stil gestaan met uitzicht op de plaatselijke markt. Af en toe vallen we in slaap, dat krijg je na zo’n korte maar gezellige avond/nacht…haha. In Arusha hebben we geluncht en adressen uitgewisseld, Ri en ik mogen naar New York komen, dan zullen zij onze tourguide zijn, haha we zijn benieuwd. We hebben nog wat leuke foto’s gemaakt en afscheid genomen. Ben en Thea gingen naar een hotel, want hun vlucht gaat vanavond laat pas, Regina ging naar het vliegveld voor de vlucht naar Zanzibar, de jongens moesten de jeep weer in voor een 4uur durend ritje naar Nairobi vanwaar ze via Londen en Chicago naar St Louis zouden reizen en wij werden naar ons nieuwe hotel gebracht. Hele gave huisjes met mooi uitzicht op de koffieplantages. We hebben de rest van de middag bij het zwembad gezeten, heerlijk! Ze kwamen ons nog vertellen dat we niet om 8.00u opgehaald zouden worden, onze vlucht in gecanceld en we worden nu op 13.30u opgehaald waarna we via Nairobi naar Mombasa zullen vliegen. Het eten was goed en we gingen vroeg naar bed, dat hadden we wel even nodig!

Dag 9               Woensdag 27 juni

Heerlijk uitgeslapen tot 8.30u, lekker! We hebben de ochtend bij het zwembad al luierend doorgebracht, helaas geen zon. Om 13.30u werden we opgehaald en naar Kilamanjaro Airport gebracht. Het was weer een hele belevenis om door alle dorpjes heen te rijden, geweldig. Op het vliegveld ingecheckt, de 3 winkeltjes bekeken en toen konden we al boarden. Het waren open plaatsen in een heel klein en benauwd vliegtuig en we konden bij het raam zitten. Er werden snel wat drankjes en nootjes uitgedeeld en na 50minuten vliegen stonden we alweer op de grond van Nairobi. Daar snel naar de koffers gerend, over een grote parkeerplaats naar de andere hal gerend, de koffers en tassen achter ons aanslepend, snel ingecheckt en onze plekken in het vliegtuig ingenomen en dit alles in welgeteld 20minuten, dat was wel even haasten! Maar alles ging goed gelukkig. Na 40minuten vliegen landden we in Mombasa en daar hoorden we dat het gereserveerde hotel gerenoveerd wordt en we naar een ander hotel zijn overgeplaatst, nou dat gaat lekker. Inmiddels regende het ook nog, dat hadden we ons er niet van voorgesteld, we komen voor de zon, haha. Dwars door de stad gereden en ook nog een stukje met de ferry om het kanaal over te steken, we keken onze ogen uit, wat een bedrijvigheid zo laat op de avond. In nog geen 10 minuten waren we aan de overkant en konden we onze weg naar de kust vervolgen. Het is erg benauwd en plakkerig warm, ook al giet het van de regen. Om 21.00u checkten we in in het hotel, snel de koffers naar de kamers want we konden eigenlijk maar tot 21.00u eten. Bezweet en moe van de reisdag spurtten we naar het buffet, waar Ton weer weggestuurd werd omdat hij een korte broek aanhad. Wij snel wat eten opgeschept, Ton de sleuteltjes van zijn tas gebracht en ook eten voor hem opgeschept. Wat een gedoe allemaal, maar al zwetend en puffend van de hitte zat Ton dan ook om 21.15u aan tafel en kon hij ook wat eten. Na de koffie kwam hij eindelijk wat tot rust en keken we naar de show van die avond, bingo om geld in te zamelen voor de dorpjes in de buurt. Via het zwembad en de immens grote tuin terug naar de kamers gelopen waar we lekker de airco hebben aangezet. We hopen dat het morgen droog en zonnig is

Dag 10 t/m 14  Donderdag 28 juni t/m Maandag 2 juli

De eerste ochtend kregen we een rondleiding over het complex, langs alle sportvelden, de fitness, de bars en nog veel meer. Wat een grote oppervlakte, daarna lekker naar het zwembad gegaan en heerlijk van de bloedhete zon genoten. Elke tien minuten moesten we even afkoelen in het zwembad. We hebben meegedaan aan waterpolo en na de lunch veranderde het weer en kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Die middag eindelijk eens naar huis kunnen mailen over al onze belevenissen, het is een erg lange mail geworden, maar we konden toch niks anders doen. We hebben de film van vorige week teruggekeken en al onze belevenissen nog eens bekeken, het was een gave week! Verder hebben we de rest van de dagen vooral s morgens regen gehad waarna we rond 10.00u weer naar het zwembad konden om te zweten in die bloedhete zon, hebben Ton en Ri nog lekker in de Indische Oceaan gezwommen en konden zich daarna niet meer op het strand vertonen wegens de vele mannetjes die beweerden dat Ton had gezegd dat hij wat wilde kopen en belaagden iedereen die langs kwam. We hebben 1,5 dag stralend weer gehad en verder regen zonder dat het koud was. Ton en ik hebben nog een bushwalk gedaan wat eigenlijk niets voorstelde, we zagen de huisjes van het personeel, 20 baboons en 1 dikdik, maar goed, het idee was leuk. Zelfs nog een groene momba (slang) gezien, een heel kleintje en hoog in de boom. Het eten was erg goed in het buffetrestaurant en de shows s avonds waren leuk, goed georganiseerd en leuk om naar te kijken. De laatste dag was het weer regen en bewolkt en hebben we bij de koffiebar doorgebracht. We hadden nog de beschikking over onze kamers tot 15.00u dus we konden rustig de tassen inpakken en nog douchen. Om 15.00u werden we opgehaald en naar Mombasa Airport gebracht voor de korte vlucht naar Nairobi. Op Nairobi ontmoetten we Regina weer, zij had het ook leuk gehad op Zanzibar maar ook niet echt mooi weer. De vlucht van Nairobi naar Amsterdam ging met af en toe flinke turbulentie wel als een speer en om 5.35u dinsdagochtend stonden we weer op Nederlandse bodem. Joost kwam ons ophalen en Martine had thuis al koffie gezet, het was goed ze weer de zien. We hebben een geweldig mooie vakantie gehad, eerst genoten van de prachtige natuur, landschappen en alle beesten die we gezien hebben en daarna nog een paar dagen heerlijk uitgerust aan de kust, het was een topvakantie!